BULLYING – ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ

…και η ειρωνεία ότι η λέξη bully παλιότερα σήμαινε βάσει γερμανικής ετυμολογίας lover ή brother. Εξελίχθηκε όμως σε harasser of a weak.

Μπούλινγκ (Bullying) …έτσι ονομαζεται πλέον η διαδικασία πειράγματος και ενόχλησης λεκτικής ή σωματικής προς έναν αδύναμο κρίκο της κοινωνικής αλυσίδας. Από αυτό εμπνεύστηκε και ο Malcolm Morrison από τη Σκωτία που ασχολείται να μάθει στα παιδιά να εκμεταλλεύονται το animation για να δημιουργήσουν και να εκφραστούν. Το παρακάτω animation χρησιμοποιείται σαν καμπάνια για τη βία στα σχολεία.

Πόσο αθώο μπορεί να φαίνεται ένα σπρώξιμο στην προαύλιο του σχολείου, μία απλή προσφώνηση ακόμα και του διπλανού σου στο θρανίο ή και μία χυλόπιτα όπως το λένε τα παιδιά. Όλοι έχουμε υπάρξει ένα κομμάτι αυτού του παζλ…όλοι περάσαμε μία εφηβεία με σιδεράκια….με παραπάνω κιλά…με σπυράκια ή μεγάλα γυαλιά. Και αν δεν ήμασταν από αυτή τη μεριά και γεννηθήκαμε με το βέλτιστο επαρκώς κοινωνικά DNA τότε κάποιον σχολιάσαμε..κοροιδέψαμε, γελάσαμε εις βάρος του ή απλά τον κοιτάξαμε με περιφρόνηση. Μη μου πείτε ότι ποτέ δεν κάνατε αστείο σε έναν φίλο σας επειδή μίλαγε ψευδά, ήταν κοντός, ήταν παχύς ή είχε κάτι άλλο χαρακτηριστικό επάνω του που τον διαφοροποιούσε. Θα μου πείτε απέχει …απέχει πολύ αυτό από την βία στα σχολεία…το ξύλο στα στενά γυρνώντας στο σπίτι ή το κλέψιμο από παιδικές συμμορίες ένα βράδυ στο παρκάκι! Έχετε δίκιο, απέχει…οι συνέπειες όμως και τα αποτελέσματα μπορούν να συγκριθούν.

Μ’αρεσε πολύ η απορία της κοπέλας, ενήλικη πλέον … «Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλούνται τα άλλα παιδιά με ένα διαφορετικό παιδί, το βλέπουν σαν απειλή;»

Περιττό και κλισέ:  όλα εξαρτώνται από την ανατροφή. Τι να πρωτοπροβλέψει και αυτός ο γονιός; Δεν θυμάται πως ήταν στη προηγούμενη ζωή.

Κι όμως υπάρχουν εκπαιδευτικά μοντέλα για να μαθαίνουν τα παιδιά να εμπιστεύονται τους φίλους τους…να λύνουν μεταξύ τους τις διαφορές.Μοντέλο διαμεσολάβησης και παιχνίδια εμπιστοσύνης που στις μεγάλες πολυεθνικές είναι επιβαλλόμενα ανάμεσα στους εργαζομένους.

Το ευχάριστο είναι ότι πλέον το μπούλινγκ είναι αναγνωρίσιμο ακόμα και στην ελληνική κοινωνία άρα η μισή λύση του προβλήματος βρέθηκε. Τώρα μένει η άλλη μισή…

α τουτ α λερ

Για την υποστήριξη των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο ή την οικογένεια λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων «116111»
Αντίστοιχα, για γονείς εκπαιδευτικούς και ενηλίκους που χρειάζονται ενημέρωση ή υποστήριξη για θέματα τα οποία αφορούν παιδιά και έφηβους λειτουργεί η ξεχωριστή τηλεφωνική γραμμή «8018011177».

Ένα Σχόλιο to “BULLYING – ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ”

  1. σκεφτομαι από τώρα πως θα αρχίσουν τα σχολεία και θα βρεθώ μπροστά στις δυσκολίες του Ιούνη. Προβλήματα συμπεριφοράς .

Σχολιάστε